Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Ποια είναι τα νομοσχέδια που καταθέτει άμεσα η κυβέρνηση

Ο πρώτος κύκλος της σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκε, μετά και την επικύρωση της παράτασης από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ποια είναι τα νομοσχέδια που καταθέτει άμεσα η κυβέρνηση

 Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα πέντε πρώτα νομοσχέδια που καταθέτει άμεσα προς ψήφιση η κυβέρνηση, τα οποία έχουν ως εξής:

1. To πρώτο νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και συγκεκριμένα:
• Παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά
• Πρόγραμμα στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.

2. Το δεύτερο νομοσχέδιο προβλέπει τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και περιλαμβάνει:
• Ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία
• Άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.
• Επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΥΟ.

4. Την ερχόμενη βδομάδα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

5. Την Πέμπτη 5 Μαρτίου θα κατατεθεί Νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ, με νέο εργασιακό πλαίσιο, χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα.

«Τα Μνημόνια επομένως τελείωσαν τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, εκτοξεύοντας τα βέλη του προς την αντιπολίτευση, η οποία «δε μπορεί να ζήσει δίχως αυτά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Κάποιοι έχουν ποντάρει σε ένα Τρίτο Μνημόνιο τον Ιούνη. Λυπάμαι πολύ, αλλά δυστυχώς και πάλι θα τους απογοητεύσουμε. Ας το ξεχάσουν το τρίτο μνημόνιο, γιατί τα Μνημόνια τελείωσαν στις 25 Γενάρη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αυτό που επιδιώξει η κυβέρνηση στο τέλος του τετραμήνου είναι μια αμοιβαία αποδεχτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία, εξήγησε.

Πηγή: www.tribune.gr
«Μια συμφωνία που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στη κανονικότητα, στη κοινωνική συνοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου